Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Комунальний заклад " Рівненська державна дитяча художня школа імені А.І. Мартиненка" РМР

Рейтинг Користувача: / 44
НайгіршеНайкраще 

Рівненську державну дитячу художню школу імені А.І. Мартиненка (РДХШ) було відкрито у 1959 році на першому поверсі будинку за номером 83 по вулиці Комуністичній (нині вулиця 16 Липня). Першим директором її став Олександр Минович Романченко, а до педагогічного складу увійшли професійні художники Анатолій Карєв, Лев Безюк, Олександр Пироженко, Марія Карєва, а також Анатолій Мартиненко, Андрій Чуприна, Ярослав Біль, Євгенія Орлова, Ганна Радич, Лариса Музичко, Віктор Куцюк, Леонід Форсюк, Олександр Музичук. Багато зусиль доклали вони, навчаючи дітей прекрасному, закладаючи основи школи. З плином часу кількість учнів постійно зростала, збагатилася матеріальна база школи, тепер «художка» займала вже два поверхи будівлі. З 1970 року по 2011 рік школу очолював Анатолій Мартиненко, заслужений працівник культури України, член Національної Спілки художників України. Заступником директора з навчально-виховної роботи працювала Ганна Радич.



З 1986 року розпочався новий етап у роботі художньої школи. РДХШ було переведено у приміщення по вулиці Литовській, 23, два корпуси якого і сьогодні гостинно відчиняють двері для майбутніх художників. У 90-ті роки заступником директора з навчально-виховної роботи став Анатолій Іваненко. До школи прийшли талановиті педагоги Микола Горєлов, Тамара Смірнова, Артур Мартиненко, Еліна Шпартак, Вікторія Степанюк, Михайло Чупріна, Ігор Філик, Ольга Побережна, Наталія Рябушко, Інга Буянова, Леонід Гринбокий, Руслан Хвесь, Наталія Дребот, Лілія Кондратюк. Вони продовжили традиції, закладені викладачами минулих років. Більшість із них і сьогодні є членами творчого колективу школи, що об’єднав педагогів-однодумців, ентузіастів, знавців своєї справи. З 2000 року колектив поповнився викладачами: Юлією Онишкевич, Ольгою Карновою, Анжелою Петришиною, Іллею Мартиненком і Тетяною Петровською. З грудня 2011 директором школи став Артур Мартиненко.

За роки існування Рівненська «художка» дала путівку в мистецьке життя близько трьом тисячам випускників, серед яких Заслужений архітектор України, член Національної Спілки архітекторів Микола Шолудько; Заслужений архітектор України, лауреат Державної премії в галузі архітектури (1990р.) Микола Пасічник; директор Рівненської філії Українського науково-дослідного інституту проектування міст «Діпроміст» Олег Трофімчук, Заслужений художник України, член Національної Спілки художників Микола Ліханов та інші. Переважна більшість викладачів художньої школи також є її колишніми випускниками.

Випускники РДХШ для продовження своєї мистецької освіти вступають до таких навчальних закладів як: Львівська національна академія мистецтв, Українська академія друкарства, Рівненський державний гуманітарний університет, Київський національний університет будівництва і архітектури, Київський національний університет культури і мистецтва, Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури, Київський національний університет технологій та дизайну, Харківська державна академія дизайну і мистецтв, Львівський державний коледж декоративного і ужиткового мистецтва ім. І. Труша, Луганський коледж культури і мистецтв, Одеське художньо-театральне училище ім.М.Б. Грекова, Косівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва, Вижницький коледж прикладного мистецтва ім. В.Ю. Шкрібляка, Дніпропетровський театрально-художній коледж та інші.

Школа є учасником багатьох міжнародних (Німеччина, Франція, Росія, Аргентина, Індія, Австралія, Болгарія, Польща та ін.), всеукраїнських, обласних та міських виставок та конкурсів, де виборює призові місця і отримує нагороди. Кращим учням школи встановлюються щорічні стипендії міського голови. Рівненська дитяча художня школа є одним із найдавніших навчальних закладів естетичного виховання дітей у своєму регіоні, є базовою в області, а за контингентом та якісними показниками належить до кращих художніх шкіл України.


Умови вступу


У підготовчу групу Рівненської дитячої художньої школи приймаються діти, що закінчили 4-й клас загальноосвітньої школи. По завершенню 1-річного курсу навчання за результатами успішності та контрольних завдань учні підготовчої групи зараховуються до 1-го класу школи. У разі необхідності школа оголошує також додатковий набір учнів до 1-го класу. Зарахування відбувається на конкурсній основі за результатами двох екзаменів (живопис та композиція). Заяви від батьків на зарахування до підготовчої групи та 1-го класу приймаються з 20-го травня по 1 червня 2015 року.

До 5-го класу зараховуються випускники школи, а також всі бажаючі при наявності вільних місць. Заяви приймаються 1 вересня.

Діти які закінчили 3-й клас загальноосвітньої школи запрошуються для занять з розвитку творчих здібностей креативного мислення та художньо-естетичного смаку, а також освоєння нових художніх технік до Арт-майстерні « Колаж».  Набір проводиться з 15 по 29 травня 2015 року.

Навчання у Рівненській дитячій художній школі платне. За додатковою інформацією звертайтеся за телефоном 26-94-23 або безпосередньо до школи за адресою: м.Рівне, вул. Литовська, 23.

Навчання


Навчальний рік у дитячий художній школі починається 1 вересня. Дата завершення навчального року , а також терміни та тривалість шкільних канікул визначаються згідно з термінами, встановленими Міністерством освіти та науки України. Основною формою навчально-виховної роботи є урок, тривалість якого 45 хвилин, перерва між уроками – 5 хвилин. Кількість та послідовність уроків визначається розкладом. Навчальне навантаження учнів 1-4 класів складає 11-13 академічних годин на тиждень. Заняття проводяться три рази на тиждень. Обов’язковою частиною навчального плану є проходження кожним учнем навчальної практики – пленеру - у кількості 55 академічних годин. Практика проводиться у літній період (червень або серпень). Оцінювання рівня успішності ведеться за 12-бальною системою. За підсумковими оцінками відбувається переведення учня у наступний клас. Тривалість навчання складає 4 роки (1-4 клас). Випускникам, що склали іспити з усіх дисциплін, видається свідоцтво про закінчення художньої школи. По закінченню основного чотирирічного курсу випускники школи за бажанням можуть продовжити навчання у 5-му класі, програма якого спрямована на підготовку до вступу у вищі мистецькі навчальні заклади. За рішенням педагогічної ради учень може бути виключеним зі школи за заборгованість з оплати навчання, незадовільні оцінки та порушення правил поведінки. Навчання у художній школі спрямоване на отримання початкової художньої освіти і включає в себе теоретичне та практичне вивчення образотворчої грамоти, поступове оволодіння якою досягається послідовністю набуття знань та навичок за принципом «від простого до складного».



Дисципліни

Рисунок: На уроках рисунку учні знайомляться с поняттям трьохвимірної форми і прийомами її зображення на площині, пізнають можливості та особливості тонального рисунку, вивчають засоби досягнення ілюзії матеріальності предметів. Працюючи з натури, діти вчаться передавати пропорції предметів, використовувати закони лінійної та повітряної перспективи.

Живопис: Найважливішою задачею викладача на уроках живопису є «постановка ока» учня, тобто вміння дивитися на натуру в цілому, співставляючи предмети за формою, кольором та тоном. Учні поступово знайомляться зі світом живопису, палітрою фарб, основами кольорознавства, набувають навичок роботи аквареллю та гуашшю.

Композиція: Учні знайомляться з такими поняттями як ритм, рівновага, статика, динаміка, вивчають закони композиції. В процесі роботи над композицією формується активна творча особистість. Учень вчиться нестандартно мислити, намагається виразити своє розуміння заданої теми. Фантазія та природні здібності дітей знаходять оригінальне втілення у різноманітних декоративних та станкових композиціях.

Історія мистецтв: Даний курс знайомить учнів з видами та жанрами мистецтва, історією його розвитку. Шедеври світового мистецтва, творчість видатних митців різних епох є темами бесід і творчих завдань.

Скульптура: Заняття скульптурою розвивають вміння відчувати та передавати об’єм. Працюючи з глиною та пластиліном, учні створюють рельєфи та обємні скульптури, ліплять з натури, проявляють свою фантазію у численних тематичних композиціях.

Пленер (літня практика): Пленер є невід’ємною частиною навчального процесу. Учні отримують нові враження, збирають матеріал для майбутніх композицій. На відкритому просторі закріплюються навички роботи з натури, загострюється сприйняття кольору, краще розуміється лінійна та повітряна перспектива. Фрагменти міської архітектури та живописної природи стають новими цікавими об’єктами зображення.

Адреса:

м. Рівне
вул. Литовська, 23
тел. (0362)269423

пошта: art_shkola@ukr.net

сайт: www.hudogka.rv.ua

 

 
Пошук
Анонс подій

(03/29/16) Всеукраїнська акція «Бібліотека українського воїна»

Всеукраїнська акція «Бібліотека українського воїна» ініційована Міністерством культури України для п�...

(02/23/16) Розпорядження міського голови про перейменування топонімічних об'єктів м. Рівного

Розпорядження міського голови про перейменування топонімічних об'єктів м. Рівного   ...
Хто на сайті
На даний момент 18 гостей на сайті